Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted!
Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted! Teams 2024, All items discounted!

Guide: Køb af brugt cykel hos forhandler vs privat [7 tips]

Skal du finde ud af, om du skal købe en brugt cykel hos en privat eller i en cykelforhandler? Og vil du vide, hvilke lovmæssige krav du har? Vi giver dig i denne guide syv gode råd til, hvad du skal lægge mærke til ved køb af en brugt cykel. Vidste du desuden, at købeloven er vidt forskellig, hvad end du køber privat eller gennem en virksomhed? Det og meget mere går vi i dybden med i denne guide.

Guide til køb af brugt cykel

Køber du en brugt cykel, er et af de sædvanlige spørgsmål, du kommer til at stille med det samme: hvor skal jeg købe cyklen henne? En hurtig søgning på nettet vil ofte efterlade dig med mange forskellige muligheder og rigtig mange forskellige sælgere, der gerne vil af med deres brugte cykel. I bund og grund er der to forskellige typer af sælgere, du kan købe en brugt cykel gennem:

  • • Privatperson
  • • Forhandler

Det står dig frit for at købe en brugt cykel gennem en af disse typer sælgere, men vi vil råde dig til at kende den præcise, juridiske forskel på at købe brugte cykler hos enten en privatperson eller af en virksomhed. Hertil skal du være opmærksom på købeloven.

Forskellen ved køb hos en privatperson eller virksomhed

Køber du en brugt cykel af en privatperson eller en virksomhed, er der forskel på de rettigheder, du har. Her skal du især kende købeloven. Købeloven indeholder nogle grundlæggende principper for, hvilke rettigheder og pligter forbrugeren og virksomheden er givet.

Helt overodnet set giver købeloven beskyttelse til forbrugeren ved køb af varer fra en virksomhed.

Købeloven beskriver tre forskellige former for køb:

  • • Forbrugerkøb
  • • Privat-/civilkøb
  • • Handelskøb

Forbrugerkøb

Handler du som privatperson i en butik, er dit køb et forbrugerkøb. Et forbrugerkøb vil i udgangspunktet også være et fjernsalg, hvis virksomheden har solgt sine varer via de sociale medier, for eksempel Facebook og Instagram. I et forbrugerkøb gælder altid de vilkår, som står i loven. Det betyder for eksempel, at eventuelle mangler ved varen skal bringes i orden af sælgeren uden udgift for dig.

Privatkøb

Handler du som privatperson med en anden privatperson, kaldes det et privatkøb eller et civilkøb. Det gælder også, hvis handlen foregår gennem nettet, for eksempel på de sociale medier. Her kan I godt lave aftaler, som er anderledes end dem i købeloven.

Handelskøb

Handler du som virksomhed med en anden virksomhed, kaldes det handelskøb. Det er for eksmpel et handelskøb, når du køber varer hjem til din virksomhed.

I alle disse tilfælde gælder købeloven, men de særlige forbrugerbeskyttende regler gælder ikke ved privatkøb eller handelskøb. Det betyder, at ved et forbrugerkøb er du altid sikret to års reklamationsret. Det kommer ved ind på i det første af vores syv tips ved køb af brugte cykler.

7 tips ved køb af brugte cykler

  1. Du har to års reklamationsret ved køb af cykler hos en virksomhed

I købeloven står der, at du har ret til at klage til butikken over fejl og mangler ved cyklen i op til to år efter køb. Det er i tilfælde ved et forbrugerkøb, hvor du som privatperson køber en brugt cykel i en butik eller webshop.

Købelovens regler hjælper desuden også med at fastslå, hvornår en cykel kan kaldes mangelfuld, og hvad du har ret til. Er den brugte cykel købt på nettet, har du desuden 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt den hos en virksomhed.

  1. Du kan få serviceret din cykel hos en forhandler

Den helt store fordel ved at købe en brugt cykel af en cykelforhandler er, at de er specialister i deres brugte cykler. De har mekanikere, som enten har samlet dem eller kan reparere dem. Hos ProOwnedCycling har vi pro-mekanikere og carbon-specialister, der kan servicere de brugte professionelle racercykler.

  1. Tillid spiller en afgørende betydning

Lige meget om du handler på nettet, på gaden eller i en butik er tillid en afgørende faktor for, om du stoler på, at det produkt du køber også er godt og holdbart. I langt de fleste tilfælde kender du ikke den privat person, som du handler med og ved således ikke, om hvordan cyklen er skabt eller oprindeligt kommer fra.

En forhandler, der sælger brugte cykler, har en masse anmeldelser (Trustpilot, på deres hjemmeside, etc.), som du kan kigge igennem. Derigennem kan du skabe dig et bedre indblik i, hvordan forhandleren tager sig af sine kunder og giver dem en god kundeservice. Det skaber tillid og gør, at de brugte cykler er i god stand.

  1. Faktura og stelnummer følger med hos forhandleren

Når du køber en brugt cykel af en cykelforhandler, er du sikret på at få en faktura med i købet. Samtidig med det får du også et stelnummer til cyklen. Køber du en brugt cykel af en privatperson, vil du i meget få tilfælde modtage en faktura, og dertil kan der opstå problemer med at få stelnummeret udleveret. Køber du en brugt cykeI af en privatperson, kan du lade sælger udfylde denne blanket fra Det Kriminal Præventive Råd.

  1. Få vejledning om den brugte cykel

Den store forskel på at købe din brugte cykel af en privatperson og af en forhandler er vejledningen og den professionalitet, som virksomheden står for. Med mindre at den private sælger har stor erfaring med brugte cykler, er det til enhver tid en fordel at få vejledning om den konkrete brugte cykel. Det kan være vejledning som:

  • • Finde den rigtige stelstørrelse
  • • Indstilling af cyklen
  • • Finde den rigtige type af cykelsadel

  1. Du ved, hvor langt cyklen har kørt ved køb hos forhandler

Køber du en brugt cykel hos en forhandler er du sikret den fornødne viden om, hvor langt din cykel har kørt. De professionelle racercykler hos ProOwnedCycling har for eksempel kørt maksimalt én sæson eller også har de ganske få kilometer i hjulene. Det kan være, at de er blevet brugt som reservecykel, hvis rytternes primære cykel skulle have en defekt eller lignende.

  1. Du har købeloven på din side som køber

I et forbrugerkøb mellem dig og virksomeden kan du som forbruger i udgangspunkt ikke stilles i en dårligere situation, end købeloven dikterer. Du har således altid købeloven på din side. Det vil du mangle, hvis du køber af en privat sælger.

Har du brug for mere information om køb af brugte cykler?

Du kan altid kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores brugte cykler. Du kan også læse alt om de alment gældende regler i købeloven og om køb af brugte varer hos konkurrence- og forbrugerstyrelsen.

Share this